KIMO-project Fishing for Litter vist 8,5 miljoen kg afval op uit zee!

HARLINGEN – Via Fishing for Litter is in 24 jaar tijd 8.500.000 kilo afval uit de zee gevist. Dat maakte KIMO Nederland en België op 10 oktober bekend tijdens het jubileumcongres in Harlingen.

KIMO Nederland en België is een vereniging van kustgemeenten, die zich sinds 1999 inzet voor een schone, kwalitatief goede, veilige en economisch sterke duurzame kust. Een van de projecten waarmee KIMO werkt aan de bescherming van de kostbare mariene omgeving is Fishing for Litter.

Fishing for Litter is een initiatief van KIMO, vissers, havens en Rijkswaterstaat waarbij KIMO Nederland en België het project coördineert en de vissers voorziet van grote Big Bags. De vissers gebruiken deze Big Bags om het opgeviste afval in te verzamelen en zo mee terug aan land te brengen. De Nederlandse havens vangen het afval op en afvalbedrijf Bek & Verburg haalt het op en zorgt voor recycling tot nieuwe grondstoffen. 100% van het opgeviste afval krijgt een nieuwe bestemming.

Fishing for Litter krijgt financiële ondersteuning van de Nederlandse havenbedrijven, Rijkswaterstaat en Europese fondsen, aangevraagd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De hoeveelheid opgevist afval – 8500 ton – (acht en een half miljoen kilo) bewijst dat Fishing for Litter een succesverhaal is: een indrukwekkende bijdrage aan een schonere zee. Niet voor niets maakte KIMO Nederland en België dit resultaat met gepaste trots bekend tijdens het jubileumcongres. Het resultaat is overigens een tussenstand, want Fishing for Litter gaat gewoon door.

Onthulling van de hoeveelheid opgevist afval door de heren Bert Veerman en Daan van Mullem die 24 jaar geleden startten met het Fishing for Litter project en de heer Jacco Knape, Voorzitter van KIMO Nederland en België. Marit van Bohemen trad op als dagvoorzitter.

Jubileum

Het congres vond op 10 oktober plaats in Harlingen. De aanleiding was het 25-jarig jubileum van KIMO Nederland en België. Er waren ook vertegenwoordigers van kustgemeenten uit andere landen aanwezig, waaronder Denemarken, Zweden, Noorwegen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. KIMO Nederland en België is immers een onderdeel van KIMO International.